U

•UTOPIA

Utopia, del grec οὐ, “no” i τόπος, “indret”, literalment: “enlloc”) és un neologisme inventat per Thomas More al segle XVI per descriure una illa imaginària que acull una societat perfecta en tots els sentits. Amb el pas del temps, degut a les implicacions filosòfiques contradictòries de la noció de societat perfecta, el mot s’ha acabat utilitzant amb diverses accepcions:

En el sentit estricte, una utopia és la concepció imaginària d’una societat ideal.

En el llenguatge corrent, una utopia designa un ideal irrealitzable; en aquest sentit, se l’entén com a sinònim de somni, il·lusió o quimera.

Com a concepte filosòfic, la utopia es pot entendre com un pensament idealitzat amb la funció de criticar l’statu quo, això és, la situació social en què hom viu.La diferència entre allò que és i allò que hauria de ser marca el terreny de la utopia. En aquest cas, la utopia que proposa un final feliç, una evolució de la societat cap a un futur millor, s’anomena també eutopia, i la que preveu una deriva vers el pitjor, distopia.

Aquesta idea s’ha expressat principalment a través de la literatura utòpica, un gènere en sí, que narra en general una aventura vers un país desconegut (sovint una illa) on s’hi descobreix la societat ideal.

Utopia d’Abraham Ortelius (vers el 1595)

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s